استفاده از کابل های خاص در زمینه های مختلفی رایج شده است. در واقع می دانیم برق در تمامی کار های روزانه ما تاثیرات چشمگیری می گذارد. همچنین در بسیاری از موقعیت های مهمی چون کارخانه ها، معادن، پتروشمی و… برای راه اندازی آن ها نیازمند وجود برق پرقدرت هستند. برقی که در این شرایط استفاده می شود کاملا با برق مسکونی متفاوت است. نیاز است که از کابل های خاص در این زمینه استفاده کرد، تا برق با فشار قوی اما ایمن جریان داشته باشد. در این مقاله سعی داریم درباره ویژگی و اهمیت کابل ها صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
کابل خاص چیست؟
کابل های خاص در انواع مختلفی ارائه می شوند که از نظر حرارت، مقاومت شیمیایی و مکانیکی و… بسیار مورد توجه قرار می گیرند. استفاده از کابل های خاص به منظور کاربردی بودن، در محیط های خشک و یا در محیط های مذاب شیشه و فلز می تواند انتخاب موثری باشد. به منظور مصارف ویژه ای که برای استفاده از آن وجود دارد، در طراحی به صورت خاص مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع می توان به صنایع فولاد، نفت و گاز، زیر دریایی، مخابرات، پتروشیمی و… اشاره داشت.
انواع کابل خاص
با توجه به گستردگی در نوع استفاده از کابل های خاص می توانیم دریابیم که دارای انواع گوناگونی هستند. انواع این کابل ها به شرح زیر است:
۱ـ کابل معدن
کابل های خاص معدن دارای ویژگی های بسیاری می باشد. یکی از مهم ترین ویژگی های آن مقاومت مکانیکی، تنشی و همچنین کششی است. این ویژگی باعث می شود که در استفاده از معادن به خوبی مورد استفاده قرار بگیرند. کابل معدن دارای انعطاف بالا و دارای مقاومت در برابر رطوبت و اشعه خورشید و فرسایش بسیار مورد توجه قرار می گیرد.
۲ـ کابل دریایی
کابل های دریایی به چند دسته تقسیم می شوند و هرکدام را باید به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داد. انواع کابل های دریایی به شرح زیر است:
- کابل کشتی
این کابل در کشتی ها دارای کاربرد بسیار متفاوتی است. استفاده از این کابل برای روشنایی کشتی بسیار مورد توجه است. همچنین استفاده از این نوع کابل در کشتی بسیار دارای اهمیت است، زیرا محیط دریایی برای سازه های الکتریکی بسیار حساسیت هایی دارد.
- کابل فراساحلی
این کابل بر روی سکوهای حفاری برای برداشت نفت مورد استفاده قرار می گیرد.
- کابل زیر دریایی
کابل های زیر دریایی دارای گسترش هستند و در انواع متفاوتی ارائه می شوند.
ساختار کابل های خاص
همانطور که گفته شد کابل های خاص در زمینه های بسیاری مورد استفاده قرار می گیرند. صنعت برق روبه پیشرفت و گسترش در این زمینه است. بنابراین برای توزیع انرژی الکتریکی در فشار ضعیف باید از کابل ها استفاده کرد. نوع کاربرد آن ها انتقال الکتریکی و فشار متوسط و قوی باشد.
برای بررسی ساختار آن ها باید ساختمان کابل ها را به خوبی بشناسیم. ساختمان کابل های خاص به صورت هادی و عایق ارائه می شوند. تفاوت هایی که این کابل ها وجود دارد که عبارت است از: جنس، شکل، سطح مقطع و…
کابل جریان برق را از خود عبور می دهد به صورتی که نسبت به محیط اطراف بتواند کاملا عایق شده باشد. کابل ها به صورت تک رشته و چند رشته ارائه می شوند و هرکدام دارای ویژگی های خاص خودشان هستند. همچنین برای عایق هم آغشته به روغن مخصوص و مواد لاستیکی، مواد پی وی سی و… هستند.
برای درک بهتر این موضوع ساختار کابل کشتی را مثال میزنیم. این کابل ها یک سیم مسی قلع شده است که عایق بندی در کاربرد آن ها دارای نقش بسیار مهمی است.
در کابل های کشتی از XLPE و یا EPR برای عایق بندی استفاده می شود. غلاف داخلی و غلاف بیرونی در کابل بسیار دارای اهمیت است زیرا وظیفه آن ها محافظت از هادی و علایق و در نهایت کل کابل است.
ویژگی کابلهای خاص
قطعاً مهم ترین ویژگی کابل های خاص، کیفیت و مقاومت است. از نظر کیفیت باید اشاره داشت، این کابل ها دارای کاربرد های گوناگونی است که در زمینه های حساس بسیار به کار برده می شود. بسیاری از برند ها و یا طراحان مهندس از این موضوع باخبر هستند و سعی در بالابردن کیفیت ها دارند. ویژگی های مهم به شرح زیر است:
- طول مناسب برای کابل ها به منظور اتصالات سریع تر و آسان تر.
- اتصال آن ها به درستی صورت می گیرد زیرا باید به لنگر اتصال کمک کند تا از خم شدن شدید سیم جلوگیری کند.
- کابل هایی که دارای ماهیت خاصی هستند در کانکتور به راحتی متصل می شوند. می توان در این زمینه به کابل های شبکه ای و تلفنی در این زمینه اشاره داشت.
- ویژگی هایی چون متریال مورد استفاده در جنس بدنه آن ها دارای اهمیت است که معمولاً از جنس مس و فولاد، نقره هستند.
- کابل های خاص دارای حفاظت بسیار قوی هستند.
- این کابل با داشتن پوشش مناسب و عایق خوب می توانند در عملکرد الکتریکی تاثیر گذار باشند.
- رشته های رسانا در کابل باید در وسط غلاف باشند.
- سطح خارجی غلاف باید یک دست و صاف بیدون برامدگی و فرو رفتگی باشد.
کاربرد
کابل ها بر اساس نوع کارکردی که ارائه می دهند دسته بندی می شوند. در واقع می توان ان ها را بر اساس کارکردشان مورد بررسی قرار داد. همانطور که در مطالب فوق دیدید، کابل ها دارای ویژگی هایی بوده اند. اما کاربردشان بر اساس نوع ویژگی که دارند دسته بندی می شود.
- کابل های مسطح: نمونه ای از کابل های برق است که برای مقابله با ضربه، تحمل فشار، نفوذ رطوبت، مقاومت و… مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این کابل ها به منظور کاربردی که دارند بسیار محبوب است. در داخل این کابل ها نوار های فولادی قرار دارد و در آن غلاف سربی استفاده شده است.
- کابل های غیر مسطح: نمونه ی دیگری از کابل ها هستند که ساختمان مقاومتی ندارند و در برابر عوامل خارجی مورد استفاده قرار نمی گیرند.
- کابل برق نمونه ی دیگری از کابل ها که به صورت زمینی و هوایی مورد استفاده قرار می گیرد و به 3 نوع ضعیف و متوسط و قوی تقسیم می شوند.
- کابل های سیگنالی که به کابل های کنترل و ابزار دقیق و انتقال داده دسته بندی می شوند.
- کابل هایی با هدف تامین روشنایی که در خانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد کابل ها بر اساس رشته:
- کابل های 1 الی 5 رشته ای فشار ضعیف
- کابل های 1 الی 3 رشته ای فشار متوسط
- کابل 1 الی 3 رشته ای فشار قوی
کابل های خاص دریایی دارای چه ویژگی هایی هستند؟
همانطور که در مطالب فوق گفته شد، کابل های دریایی در انواع متفاوتی ارائه می شوند. در ادامه به معرفی مهم ترین این کابلها خواهیم پرداخت.
- کابل کشتی
کابل کشتی به کابل هایی گفته می شود که وظیفه روشنایی و ارتباط کشتی را برعهده دارد. ویژگی که این کابل ها باید داشته باشند به این صورت است که نباید وجودشان باعث سنگینی و یا افزایش وزن کشتی شود. کابل های استفاده شده در کشتی باید به کاربری آن ارتباط داشته باشد. خصوصیاتی که این کابل ها دارند این است که در بدترین شرایط مثلاً در آب هاش شور و یا فشار های مکانیکی باید به خوبی عمل کنند.
- کابل فرا ساحلی
یکی از مهم ترین و حساس ترین نمونه کابل هایی است که برای بهره برداری نفت و گاز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این کابل ها باید دارای وزن کم و بدون هالوژن باشند. همچنین در برابر بسیاری از شرایط بد مقاومت هایی از خود نشان دهند. کابل های فراساحلی در انواع متفاوتی ارائه می شود.
- کابل های زیر دریایی
کابل های خاص زیر دریایی در انواع متفاوتی چون کابل های فیبر نوری، کابل های قدرت زیر دریایی و… ارائه می شوند. کاربردی که این نوع کابل ها دارند بیشتر در زمینه کف خواب دریا، سطح آب، کابل غواصی و… است.
کابل های خاص زیر دریایی دارای چه ویژگی هایی هستند؟
کابل های زیر دریایی در هر شرایطی باید بتوانند در برابر فشار آب در اعماق دریا مقاومت داشته باشند. مقاومتی که این زیر دریایی ها دارند باید در برابر نفوذ مواد شیمیایی، حلال ها و مشتقات نفتی مورد توجه قرار گیرند. همچنین باید دارای سه لایه آرمور باید باشند. یک کابل زیر دریایی خوب باید بتواند در برابر بسیاری از ضربات مکانیکی و حتی حیوانات و جانورانی که در اقیانوس قرار دارد مقاومتی از خود نشان دهند.
کابل های زیر دریایی دارای چه کاربردی هستند؟
کابل های زیر دریایی در سطح اقیانوس ها، دریاها، تنگه ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد های کابل زیر دریایی به شرح زیر است:
- اتصال دو جزیره مجاور
- اتصال شبکه برق کشور
- اتصال سکو نفتی و حفاری
- اتصال برق برای ربات های زیر آبی
- نورپردازی آب
- انتقال برق
- نیروگاه های بادی دریایی
کلام پایانی
استفاده از کابل های خاص بسیار کاربرد های گوناگونی دارند به صورتی که می تواند در زمینه های متفاوتی بسیار قوی عمل کند. با توجه به مصارفی که در این زمینه وجود دارد باید کلیه ویژگی های کابل ها را مورد بررسی قرار داد. نوع جنس و ساختار آن ها دارای اهمیت است.